Historie

 

De geschiedenis van Zwijnenburg in vogelvlucht

In 1955 richt de heer Bastiaan Zwijnenburg het bedrijf machinefabriek & constructiewerkplaats B. Zwijnenburg op aan de Ruijterstraat in Capelle a/d IJssel. In 1958 verhuist het bedrijf vervolgens naar de Parallelweg in Krimpen a/d IJssel. In die tijd houden we ons nog voornamelijk met constructiewerk bezig, zoals trappen, bordessen, grijpers, gebouwen etc. In 1985 wordt de heer Geen Bak, de schoonzoon van de heer Zwijnenburg, mede-eigenaar van het bedrijf. In 1989 neemt hij het bedrijf volledig van zijn schoonvader over. 

Aan het begin van de jaren negentig breiden we het terrein aan de Parallelweg uit door de overname van het terrein van buurbedrijf Fabricom. In 1993 begint Zwijnenburg met van der Giessen-de Noord als opdrachtgever met sectiebouw voor de scheepsbouwindustrie. In het zelfde jaar neemt Zwijnenburg het bedrijf Stekelenburg uit Middelharnis over, waardoor er uitbreiding van de capaciteit ontstond. In 2006 wordt voor de tweede keer een schoonzoon uit de familie mede-eigenaar van het bedrijf. Dit keer gaat het om Marcel Bresser, die dan derde generatie is. Nog in hetzelfde jaar wordt ook de constructiewerf aan de Industrieweg bij het concern betrokken. 

Halverwege 2006 begint Zwijnenburg als complete cascobouwer van luxe superjachten, om binnen enkele jaren uit te groeien tot een toonaangevend bedrijf in deze branche. In 2013 renoveert en betrekt Zwijnenburg de werf aan de IJsseldijk in Capelle aan de IJssel, waarmee de totale capaciteit wordt verdubbeld. Sinds de zomer van 2013 wordt ook hier weer volop aan nieuwe luxe jachten gebouwd.